Solid Finance financiert transformatie van lelijk eendje tot prachtige zwaan

Solid Finance financiert transformatie van lelijk eendje tot prachtige zwaan

Voor de transformatie van een leegstaand en verouderd gebouw is lef nodig. Wat begint als een ‘lelijk eendje’, moet zich nog ontwikkelen in schoonheid. Het is de kunst om de potentie te zien om iets prachtigs te kunnen realiseren. Jan Meijer en Gerard Kappert van Solid Finance weten als geen ander welke projecten kansen bieden.

Een karakteristiek maar oud gebouw is voor Solid Finance het begin van een mooi en groots avontuur. De historische Zuivelfabriek Blantema is zo’n ‘lelijk eendje’ waar Jan en Gerard wel raad mee weten.

Historische zuivelfabriek op industrieterrein

Aan de locatie kan het niet liggen: Zuivelfabriek Blantema staat op een prachtige plek langs de Amstel. De historische fabriek ligt op bedrijventerrein ‘De Engel’ wat omgebouwd zal worden tot een kwalitatief hoogwaardige woonwijk. De omliggende bedrijfspanden mogen gesloopt worden, maar de zuivelfabriek dient te worden behouden. Want het pand mag dan wel verouderd zijn, het heeft alles in zich om weer de eyecatcher van de locatie te worden. Het oorspronkelijke hoofdgebouw wordt herkenbaar gemaakt met toevoeging van een lichte, eigentijdse uitbreiding. Het nieuwe naastgelegen appartementengebouw aan de Amstelkade zal daarbij herkenbare kenmerken van de zuivelfabriek in hedendaagse uitvoering krijgen.

Start financiering Solid Finance

Naast de locatie is ook het verhaal van de potentiële kopers die bij Solid aanklopten voor de financiering goed. Hiermee is Solid Finance overtuigd van het project en met de oprichting van Blantema B.V. in 2018 start het project. Solid Finance kwam met een creatieve financiële oplossing voor drie jaar waarin 100% Loan to Cost werd gefinancierd. Niet alleen de aankoop van het pand wordt gefinancierd, maar er wordt ook geïnvesteerd in de externe ontwikkelkosten. In januari 2019 wordt Blantema B.V. de eigenaar van de voormalig zuivelfabriek.

Jan Meijer en Gerard Kappert - Solid Finance

Groei van het project

Het project groeit en wordt groter dan alleen de zuivelfabriek. Er wordt in 2020 nog een viertal naastgelegen percelen verworven door Blantema B.V. Voor de financiering hiervan werd wederom contact gezocht met Solid Finance. Jan en Gerard zagen de potentie in de ontwikkeling, en grepen de kans met beide handen aan. Jan Meijer: “We zijn vanaf het begin betrokken bij dit unieke project en volgen de ontwikkeling met interesse en nieuwsgierigheid. Geweldig om te zien hoe dit project zich ontwikkelt. Er wordt een karakteristieke woonwijk gerealiseerd”. In totaal zijn er 77 wooneenheden beoogd, waarvan 29 grondgebonden woningen en 48 appartementen. De realisatie van de woningen draagt bij aan een oplossing voor het woningtekort in de gemeente.

Van industriegebied naar woonwijk

Op de achtergrond wordt hard gewerkt om het bedrijventerrein een nieuwe bestemming te geven. Op 3 maart 2020 ondertekenden wethouder Rein Kroon van de gemeente De Ronde Venen en de drie projectontwikkelaars Trebbe, Timpaan en Blantema B.V. een intentieovereenkomst met als doel om dit bedrijventerrein te herontwikkelen naar een nieuwe woonwijk met circa 120 woningen. In de intentieovereenkomst zijn ook afspraken gemaakt met de gemeente over de categorie woningbouw die op De Engel gerealiseerd worden. Ook de omwonenden worden bij het project betrokken. Samen met de gemeente, de klankbordgroep en het wijkcomité wordt er een passend plan voor Amstelhoek gemaakt.

Dat het historische pand een hoofdrol moet spelen in het project, staat als een paal boven water. De nieuwe woningen moeten passen bij het dorpse karakter van Amstelhoek, maar het pand moet de geschiedenis wel met zich blijven meedragen. De verouderde Zuivelfabriek is misschien nu nog het lelijke eendje, maar is hard op weg om uit te groeien tot de mooiste zwaan van de regio.

Dit artikel is eerder geplaatst op www.vastgoedjournaal.nl.