Vastgoedbeleggingen en woningtransformaties

Vastgoedbeleggingen en woningtransformaties

Kantoortransformatie naar woningbouw vindt steeds vaker plaats. Met de komst van ‘Het nieuwe werken’ in 2010 en de huidige kabinetsmaatregelen rondom het coronavirus hebben een trend in gang gezet waarbij steeds meer mensen vanuit huis werken. Dit betekent ook dat kantoorpanden steeds vaker slechts deels gebruikt worden of leeg komen te staan.

Veel van deze kantoorpanden zijn zeer geschikt om te transformeren tot appartementencomplexen. En dat gebeurt ook al regelmatig. We verwachten dat deze transformaties de komende jaren op grote schaal zullen plaatsvinden.

Bijdrage oplossen woningtekort

Met de financieringen die Solid Finance verstrekt is enkel dit jaar de realisatie van 4.500 woningen mogelijk gemaakt. Daarmee leveren we een mooie bijdrage aan het oplossen van het woningtekort in Nederland. Cijfers van het CBS tonen aan dat er in 2019 12.500 woningen zijn gerealiseerd door middel van transformatie van bestaande gebouwen zoals kantoren, scholen en winkels. De helft van deze woningen waren voorheen kantoorgebouwen.

Kantoortransformatie door ontwikkelende vastgoedbeleggers

Onze verwachting is dat kantoorpanden rondom stations en in het centrum van steden steeds vaker een woonbestemming krijgen. Een interessante markt voor ontwikkelende vastgoedbeleggers die willen investeren in deze transformatiefase. Voor beleggers is het ideaal wanneer het kantoorpand gekocht kan worden met een kortlopend huurcontact. Voor de aankoop van het kantoorpand kan Solid Finance voorzien in de financiering, waarna de belegger de tijd heeft om het transformatieplan te ontwikkelen en goedkeuring voor de nieuwe bestemming te ontvangen van de gemeente. In die tijd kan met het geld van de huurpenningen de rente op de financiering worden betaald, desnoods wordt een deel van de rente opgerold. Na de transformatie heeft het object een mooie waardesprong gerealiseerd. De belegger kan het pand na transformatie met een goedkopere beleggingsfinanciering herfinancieren en de lening aflossen. Op deze wijze kan de belegger met relatief weinig eigen vermogen woningen aan zijn portefeuille toevoegen met een mooie BAR.

Financiering voor vastgoedbeleggers

Vastgoedbeleggers die in de markt zijn voor ontwikkelingen in de transformatiefase adviseren we graag over financieringsmogelijkheden met een hoge Loan to Cost. Gerard Kappert en Jan Meijer staan u graag te woord. Neem contact op via telefoonnummer 085 489 0892.

 

Dit artikel is eerder geplaatst op www.vastgoedjournaal.nl.