Zuivelfabriek Blantema

Zuivelfabriek Blantema

Herontwikkeling Zuivelfabriek Blantema in volle gang

Gelegen aan de Amstel in Amstelhoek staat de historische Zuivelfabriek Blantema. In 2018 vroeg Blantema B.V. Solid Finance om een financiering van drie jaar voor de aankoop- en ontwikkelfase. Een mooi moment voor een update van dit unieke project.

Ontwikkelingen van het project

Het project startte in juli 2018 met de oprichting van Blantema B.V., waarna Solid Finance werd benaderd voor de financiering. Solid Finance kwam met een creatieve financiële oplossing voor drie jaar waarin 100% Loan to Cost wordt gefinancierd.

Sinds de start zijn er mooie stappen gezet. Zo heeft Blantema B.V. in januari 2019 de zuivelfabriek kunnen kopen. In januari en maart 2020 hebben zij het eigendom van nog twee nabijgelegen percelen verworven, welke ook 100% door Solid zijn gefinancierd. Daarnaast heeft Blantema B.V. in maart 2020 een intentieovereenkomst getekend met de gemeente.

Jan Meijer: “We zijn vanaf het begin betrokken bij dit uniek project en volgen de ontwikkeling met interesse en nieuwsgierigheid. Geweldig om te zien hoe dit project zich ontwikkelt. Er wordt een karakteristieke woonwijk gerealiseerd”.

Woningrealisatie aan de Amstel

Het dorp Amstelhoek is onderdeel van de gemeente De Ronde Venen, provincie Utrecht, en heeft een centrale ligging in zowel het Groene Hart als de Randstad. Met de auto is het vier minuten naar het centrum van Uithoorn. Ook Amsterdam-Zuid is naastgelegen en in de nabije toekomst wordt er een sneltram aangelegd die op loopafstand van Amstelhoek stopt. Een heerlijke plek om te wonen, dichtbij de levendigheid van de stad en de rust van de natuur.

Aan de Amstel op het bedrijventerrein ‘De Engel’ staat het gemeentemonument de Zuivelfabriek Blantema. De fabriek werd in 1918 gebouwd als De Coöperatieve Stoomzuivelfabriek Mijdrecht. Er werd onder andere kaas in blik geproduceerd dat over de hele wereld werd geëxporteerd. Voor het transport was de ligging aan de Amstel ideaal.

In 1942 sloot de fabriek en sindsdien heeft het meerdere bestemmingen gekend. In 2019 kocht Blantema B.V. de oude fabriek als onderdeel van een groots ontwikkelplan, waarbij ze de fabriek volledig restaureren en duurzaam renoveren. Zo wordt de iconische fabriek weer onderdeel van het dorp Amstelhoek.

Ook voor de percelen rondom het pand hebben zij plannen. In totaal gaat Blantema B.V. hier 82 woningen realiseren, waarvan 58 appartementen en 32 grondgebonden woningen. De realisatie van de woningen draagt bij aan een oplossing voor het woningtekort in de gemeente.

Karakteristieke woningen in en rondom de zuivelfabriek

Naast en achter de zuivelfabriek staan grote bedrijfshallen die plaats zullen maken voor een kwalitatief hoogwaardige woonbuurt. Het nieuwe naastgelegen appartementengebouw aan de Amstelkade zal daarbij herkenbare kenmerken van de zuivelfabriek in hedendaagse uitvoering krijgen. In de zuivelfabriek worden ook appartementen gebouwd, waarbij het oorspronkelijke hoofdgebouw herkenbaar wordt gemaakt met toevoeging van een lichte, eigentijdse uitbreiding.

De nieuwe woonbuurt achter de kadegebouwen wordt een fijne ontmoetingsplek met een gezamenlijke binnentuin. En om maximaal gebruik te maken van de publieke ruimte wordt het parkeren op centrale plekken gelokaliseerd.

Meer weten?

Wilt u meer weten over deze financiering of andere projecten? Of heeft u zelf plannen? Neem dan contact op met Jan Meijer, co-eigenaar Solid Finance, via info@solid-finance.nl of 085 – 48 908 92.