Schiedam

Schiedam

Solid Finance financiert transformatie kerk en pastorie in Schiedam

Wanneer je de Schiedamse wijk Gorzen inrijdt, kun je niet om de Heilig Hartkerk heen. Deze bijna 100-jaar oude kerk met paraboolvormige spits torent boven de woningen uit. De kerk en naastgelegen pastorie krijgen binnenkort een nieuw bestemmingsdoel. Solid Finance verstrekte in januari 2022 een overbruggingsfinanciering voor de aankoop van de Heilig Hartkerk en pastorie. Wij vertellen u graag meer over dit bijzondere transformatieproject.

Financiering in de voorfase

Solid Finance financiert middels een overbruggingsfinanciering de voorfase van het project. Financiering in de voorfase is risicovoller dan in de latere fases, maar bij een mooi project gaan we die uitdaging graag aan. Zodra de plannen definitief zijn en de vergunningen rond zijn, zijn er investeerders om de kredietfaciliteit van klant te herfinancieren. Voorlopig is de klant nog in overleg met de gemeente Schiedam over de invulling van de pastorie en kerk. Het betreft een monumentaal pand waarbij zorgvuldig wordt bekeken wat mogelijk is. Jos Lamper en Elbert van den Brink van Joel Investments B.V. wendden zich voor de financiering tot Solid Finance.

Behouden van oorspronkelijke elementen

De Heilig Hartkerk in Schiedam, ook wel bekend als de Gorzenkerk, werd ontworpen door de Nederlandse architect Han Groenewegen. De rooms-katholieke parochiekerk werd gebouwd tussen 1925 en 1927, met als opvallend kenmerk de paraboolvormige spits. Lamper en Van den Brink hebben aangegeven om zoveel mogelijk oorspronkelijke elementen van het gebouw in de nieuwe functie zichtbaar te houden.

Geschiedenis van de kerk

In de beginjaren was de kerk met 1000 zitplaatsen drukbezocht. Later werd het aantal zitplaatsen in de kerk teruggebracht vanwege het afnemende bezoek aan de kerk. In 2002 werd besloten om het aantal kerken in de regio van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam terug te dringen. Sinds 2020 zijn er geen diensten meer in de kerk. Nu zijn de nieuwe eigenaren druk met ideeën om het pand nieuw leven in te blazen.

Update december 2023 – Kerk met maatschappelijke zorg functie

Na een overbruggingskrediet in januari 2022 zijn er nu concrete plannen voor de Heilig Hartkerk in Schiedam, waarbij de focus ligt op wonen en zorg. Onze klant Joel Investments gaat voor de 36 zorgappartementen de samenwerking aan met het Maatschappelijk OndersteuningsBureau (MOB) uit Rotterdam. Zo wordt in Schiedam de woon- en zorgbehoefte vervuld met behoud van de kerk die voor de wijk De Gorzen zo iconisch is.

Zorgwoningen

29 van de 36 appartementen worden tegen sociale huur verhuurd, zodat ze toegankelijk zijn voor wijkbewoners die minder te besteden hebben. De andere zeven woningen worden in midden huur aangeboden. Wat dit een echt zorgcomplex maakt is de 24-uurs zorg voor oudere mensen die door MOB wordt verzorgd. Waar de lift het complex toegankelijk maakt voor  mensen die slecht ter been zijn, biedt de afgesloten binnentuin veiligheid voor mensen met bijvoorbeeld dementie.

Op de begane grond komt een multifunctionele ruimte voor de bewoners van de Heilig Hartkerk. Hier is ruimte voor culturele activiteiten, vrijetijdsbesteding met familie en bezoek en er is plek voor sport en bewegen. Ook zal in deze ruimte dagbesteding zijn die ook toegankelijk is voor wijkbewoners.

Gezondheidscentrum

Het souterrain wordt een verzamelplek voor diverse zorgaanbieders zoals een tandarts, apotheek, fysiotherapeut en andere gezondheidsondersteuners. Zo zijn voor de bewoners van de Heilig Hartkerk én voor de wijkbewoners zorgvoorzieningen snel en eenvoudig te bereiken. Daarnaast komen in het souterrain 18 parkeerplaatsen. In de omgeving van het gebouw zijn voldoende gratis parkeerplaatsen, evenals andere voorzieningen zoals supermarkten.

Klimaatvriendelijk

In het plan is veel rekening gehouden met het klimaat. Het complex wordt gasloos met verwarming door aardwarmte, op het dak komen zonnepanelen. De omgeving, zoals de binnentuin, wordt groen, wat meehelpt aan het tegengaan van hittestress. Het regenwater zal door middel van Bufferblock worden opgevangen en gebruikt. Hierdoor is dit project een goed voorbeeld van klimaat centraal stellen.

Meer weten?

Voor meer informatie over overbruggingsfinancieringen of andere financieringsvormen kunt u contact opnemen met Gerard Kappert, co-eigenaar Solid Finance, via info@solid-finance.nl of 085-48 908 92.