Schiedam

Schiedam

Solid Finance financiert transformatie kerk en pastorie in Schiedam

Wanneer je de Schiedamse wijk Gorzen inrijdt, kun je niet om de Heilig Hartkerk heen. Deze bijna 100-jaar oude kerk met paraboolvormige spits torent boven de woningen uit. De kerk en naastgelegen pastorie krijgen binnenkort een nieuw bestemmingsdoel. Solid Finance verstrekte in januari 2022 een overbruggingsfinanciering voor de aankoop van de Heilig Hartkerk en pastorie. Wij vertellen u graag meer over dit bijzondere transformatieproject.

Financiering in de voorfase

Solid Finance financiert middels een overbruggingsfinanciering de voorfase van het project. Financiering in de voorfase is risicovoller dan in de latere fases, maar bij een mooi project gaan we die uitdaging graag aan. Zodra de plannen definitief zijn en de vergunningen rond zijn, zijn er investeerders om de kredietfaciliteit van klant te herfinancieren. Voorlopig is de klant nog in overleg met de gemeente Schiedam over de invulling van de pastorie en kerk. Het betreft een monumentaal pand waarbij zorgvuldig wordt bekeken wat mogelijk is. Jos Lamper en Elbert van den Brink van Joel Investments B.V. wendden zich voor de financiering tot Solid Finance.

Behouden van oorspronkelijke elementen

De Heilig Hartkerk in Schiedam, ook wel bekend als de Gorzenkerk, werd ontworpen door de Nederlandse architect Han Groenewegen. De rooms-katholieke parochiekerk werd gebouwd tussen 1925 en 1927, met als opvallend kenmerk de paraboolvormige spits. Lamper en Van den Brink hebben aangegeven om zoveel mogelijk oorspronkelijke elementen van het gebouw in de nieuwe functie zichtbaar te houden.

Geschiedenis van de kerk

In de beginjaren was de kerk met 1000 zitplaatsen drukbezocht. Later werd het aantal zitplaatsen in de kerk teruggebracht vanwege het afnemende bezoek aan de kerk. In 2002 werd besloten om het aantal kerken in de regio van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam terug te dringen. Sinds 2020 zijn er geen diensten meer in de kerk. Nu zijn de nieuwe eigenaren druk met ideeën om het pand nieuw leven in te blazen.

Meer weten?

Voor meer informatie over overbruggingsfinancieringen of andere financieringsvormen kunt u contact opnemen met Gerard Kappert, co-eigenaar Solid Finance, via info@solid-finance.nl of 085-48 908 92.